Ficción en Papiro

Poscast

En el podcast Fragments. Ficció en papir es parla de novel·les que estaven escrites en grec antic i que es van perdre pel que no han arribat a nosaltres a través del mitjà més habitual pel qual coneixem la literatura antiga que és la tradició manuscrita. Alguns fragments dels textos originals es poden recuperar gràcies a papirs que han estat soterrats sota les arenes d'Egipte durant segles.

María Paz López juntament amb Olímpia Navarro ens llegiran i contaran les peripècies en les quals es van veure embolicats els protagonistes d'aquests relats de ficció i que inclouen viatges, romanços, perills i tot tipus d'aventures fascinants, situant-les en el seu context històric per a entendre millor aquella època.

El logo que hem triat per a identificar-nos és una imatge que ens ha regalat l'artista Alex Francés i correspon a una escultura titulada “Femení vetlat” (2016, ganchillo de palangre de cànem, 41 x 14 x 12 cm). És una peça teixida a *ganchillo, una obra abstracta que s'inspira en una figura de dona amb un vel caminant. En les novel·les gregues de les quals s'ocupa Mari Paz, hi ha molts relats protagonitzats per dones i personatges femenins que exerceixen un paper destacat en la trama. El seu estudi suposa, d'alguna manera, revelar part del seu misteri.

En el primer lliurament, es presenta el projecte i a la seua investigadora. Els següents episodis estan dedicats a les novel·les Calígone i Nino i està ja en preparació el capítol 3 sobre la novel·la del faraó Sesoncosis, al qual seguiran molts més.

EQUIP:
Direcció del Canal de Podcast: Olímpia Navarro López. Investigació, documentació i textos: María Paz López Martínez.  Producció tècnica: Aramis López Juan. Realització i edició sonora: Olímpia Navarro López

Podcast

Nino, Rei de Nínive

En aquest episodi parlem sobre la novel·la *Nino, rei de Nínive. Estem davant la que, probablement, és la primera novel·la històrica europea, composta a mediats o finals del segle I a. C.. Han arribat a nosaltres dos papirs de *Nino (P.*Berol. 6926 + P.Gen. 85, *PSI 1305). L'acció arranca a Mesopotàmia, en el palau de Nínive, on el jove príncep assiri manté les primeres trobades amb la seua cosina materna.

Caligone i les amazones

És una novel·la grega poc coneguda que ha arribat a nosaltres gràcies a uns papirs trobats a Egipte datats en el seguisc II d. C.. Aquesta novel·la és especialment atractiva perquè tant la protagonista com els principals personatges són dones i pel caràcter fort que tenen totes elles; també, pel context on transcorre l'acció, que és la Mar Negra, el *Ponto *Euxino que, per als quals coneixem bé la literatura grega és bastant familiar però per als oïdors que estiguen menys familiaritzats amb el tema, segur que el troben bastant exòtic i també perquè l'argument ens porta de la mà al regne de les mítiques amazones.

Ficció en Papir. Introducció

Relats novel·lescos de la literatura grega clàssica conservats en papirs trobats en les arenes d'Egipte. En aquest lliurament es presenta el projecte i a la seua investigadora, Mari *Páz López, professora de filologia grega en la Universitat d'Alacant. El canal de *podcast el desenvoluparà al costat d'Olímpia Navarro, entre ambdues ens presentaran històries i personatges presents en aquest gènere literari tan desconegut

Sesoncosis

"Les aventures del faraó Sesoncosis". Es tracta d'una novel·la històrica escrita en grec amb elements de ciència-ficció i basada en relats egipcis autòctons. Com el seu nom indica, narra les aventures del faraó egipci Sesoncosis.

Escolta'ns també en:

Image
Image
Image
Image